Slagersverhalen

Bij Maasland zijn vleeswaren ontzettend belangrijk. We heten niet voor niets Maasland Vleeswaren! Deze maand vertellen we iets over de ontstaansgeschiedenis van deze veelzijdige producten.

Vleeswaren zijn ontstaan vanuit de wens om vlees langer te bewaren. Al vele duizenden jaren geleden gingen jagers op zoek naar methodes om vlees te conserveren, want vers vlees kan je maar heel kort bewaren. Al in de oertijd hadden jagers een manier gevonden om vlees langer goed te houden. Ze sneden de prooi in lange smalle repen en hingen deze te drogen in de wind. Later werden ook andere methodes toegepast zoals het laten drogen van vlees door het boven een vuurtje in de rook te hangen en natuurlijk ook het braden van vlees.

Ook in de tijd van de VOC waren de zeelieden op zoek naar manieren om vlees mee te nemen zonder dat het zou bederven. De VOC- lieden gebruikten een techniek die nu nog steeds wordt gehanteerd, namelijk het pekelen of zouten van vlees. Bij deze werkwijze wordt het vlees in een bak met zout gelegd of ondergedompeld in zout water. Hierdoor trekt het zout in het vlees en haalt het zout het vocht uit het vlees. Door deze behandeling bleef het vlees minstens een jaar goed. Vervolgens namen de zeelieden het gezouten vlees mee in houten vaten op hun reizen naar Indië.

Door de vele pogingen om vlees langer houdbaar te maken, ontdekte men dat vlees ook heel lekker en anders ging smaken door kruiden en specerijen toe te voegen. En zo werden recepturen ontwikkeld en het bereiden van vleeswaren werd een ambacht. Nog steeds maakt Maasland Vleeswaren gebruik van ambachtelijke recepturen.

(Bron: Week van de Vleeswaren)